Kava

Kava je voće

Kava je sezonsko voće! Tako je posve normalno da sadrži kiseline kao i svako drugo voće. Ono što mi zapravo pržimo, meljemo, pa pijemo je „koštica“ unutar zrelih bobica biljke koje su  sličnog oblika kao maslina. Ta „bobica“ kad sazrije je crvene boje i najčešće sadrži dva zrna kave. Kad kažemo sezonsko to znači da je kava kao i grožđe kod vina iz berbe u berbu drugačija. Kao i u vinskoj industriji jako je bitno kako je kava procesirana, a svaki proces ima svoje kvalitete i mane i svaki proces će nam dati drugačiji rezultat u šalici. Upravo zato je prženje vrlo važan dio procesa kojem posvećujemo puno pažnje i ljubavi.

Kava koju upravo pijete, pržena je najviše 12 dana prije nego je završila u Vašoj šalici.

Speciality Cofee

Ako moramo specijalitetnu kavu opisati jednom riječi onda bi to bilo „transparentnost“. Specialty coffee je puno više od toga; to je stanje uma, profesionalnost, visoko znanje o kavi i poznavanje raznih okusa i nota, a poistovjećuje se terminima poput 3rd Wave, Artisan, Craft, Boutique, Small Batch. Ta „transparentnost“ naravno ne postoji kod industrijskih kava s kojima nikad ne znate koju kvalitetu, tip i vrstu kave stvarno pijete.

Nabava kave bazirana je na njenu sortu, umjetničku metodu produkcije, već spomenutu transparentnost i znanje od berbe do espressa u šalici. Koriste se samo visokokvalitetna zelena zrna Arabice dok je fokus na mikro tržištu tj na manjem broju kvalitetnih klijenata koji žele u lokalu imati nešto bolje, drugačije i ekskluzivno.

Cijeli ovaj pokret interno nazivamo „treći val“

Treći val“ je neka vrsta reakcije. U isto vrijeme je odgovor na lošu i netransparentnu industrijsku kavu kao i pokret prema boljoj kavi.“ – Trish R. Skeie, Wrecking Ball Coffee Roasters
Sa isticanjem transparentnosti konzument sad može saznati podrijetlo kave, naći samu farmu na kojoj se brala i procesirala ta kava. Zemlja i nadmorska visina kao i proces sad igraju veliku ulogu i to puno znači kad naručujemo ili kušamo kavu.

Možemo i moramo usporediti bolje i lošije okuse, možemo se igrati sa prženjem kako bi te iste okuse promijenili, to su procesi koji su puno više nego samo „piti kavu“ jer kava tako postaje jedno predivno iskustvo, a ne samo napitak za druženje.

U Maraschino  Craft baru nudimo veliki izbor napitaka pripremljenih sa specijalitetnim kavama na nekoliko različitih načina pripreme.

Uz stalni sezonski espresso house blend u Maraschino Craft & Spirits baru nudimo i najfinije sezonske SINGLE ORIGIN specijalitetne kave.

Napitci od Espressa/ Espresso Drinks

Espresso je koncentriran napitak od kave koja se pripravlja uz korištenje vodne pare pod pritiskom. Takav način pripreme kave pokrenut je Italiji u Milanu početkom 20. stoljeća. Za razliku od drugih metoda pripreme kave, espresso često sadrži veću koncentraciju otopljenih tvari. Ova metoda pripreme zahtijeva visoko kipuću vodu pri temperaturi 95°C i pritisak od cca 9 bara. Kontakt između vode i kave mora trajati od 20 do 30 sekundi. 

 1. Espresso                                                                             9 kn
 2. Espresso s vrhnjem                                                      10 kn
 3. Espresso sa šlagom                                                      11 kn
 4. Kava bez kofeina                                                            11 kn
 5. Doppio Espresso                                                            18 kn
 6. Ristretto                                                                              9 kn
 7. Lungo espresso                                                               9 kn
 8. Espresso Macchiato                                                     10 kn
 9. Cappuccino                                                                     10 kn
 10. Grande Cappuccino                                                     18 kn
 11. Caffe Latte                                                                        12 kn
 12. Americano                                                                         9 kn
 13. Flat White                                                                          12 kn
 14. Iced Coffee                                                                        14 kn